צבירת נקודות נחשבת לענישה קשה ביותר עבור נהגים רבים. במרבית המקרים מדובר על ענישה שמרתיעה יותר מאשר קנס כספי של מאות שקלים. הנקודות שנצברות מובילות לקורס נהיגה מונעת ובהמשך לשלילת רישיון מעבר לרף מסוים. זאת הסיבה גם שחלק מעברייני התנועה בוחרים לנסות ולהמעיט את הנקודות שצברו וזאת אף יותר מאשר לנסות להימנע מהקנס הכספי.
אחת השיטות היעילות ביותר למאבק בעבירות תנועה הוא באמצעות שיטת הניקוד שמופעלת בישראל מזה שנים רבות. צבירה של נקודות מובילה להזמנה לקורס ריענון נהיגה ובהמשך יכולה להוביל לשלילה של הרישיון. הישראלי הממוצע לא יכול לדמיין את עצמו בלי הרישיון שלו ולכן מדובר בצעד מרתיע של ממש.
על מה צוברים נקודות בשיטה הזאת?
השיטה מבוססת על הגדרה של עבירות תנועה שבגינן צוברים נקודות. יש קשת רחבה של עבירות תנועה וכל אחת מהן בעלת שיעור צבירת נקודות שונה. צבירת נקודות נפוצה בעיקר עקב עבירות מהירות, אי ציות לתמרורים, שימוש בטלפון בזמן נהיגה וכדומה.
כמה נקודות מובילות לשלילת רישיון?
שלילת רישיון נהיגה בשל צבירת נקודות היא מהעונשים החמורים יותר עבור מרבית הנהגים. על כן נשאלת השאלה כמה נקודות זה שלילה של רישיון נהיגה ואיך נמנעים מכך.
להלן שיטת טבלת הנקודות:
- במקרה ונהג צבר עד 20 נקודות אבל במשך שנתיים לאחר מכן לא צבר נקודות נוספות, כל הנקודות ימחקו והטבלה שלו תשוב להיות ריקה.
- נהג אשר צובר עד 22 נקודות נדרש ל 4שנים "נקיות מנקודות חדשות" לאחר מכן כדי שהטבלה שלו תתאפס מנקודות.
- נהג אשר צבר 36 נקודות בפרק זמן של שנתיים ייענש בשלילת רישיון הנהיגה שלו ל 3 חודשים והוא יאלץ לעבור מבחן תיאוריה מחדש כדי להחזיר את הרישיון לפועל.
- במקרה של צבירת 36 נקודות פעם נוספת בתקופה של עד 6 חודשים מהפעם הקודמת או צבירת 72 נקודות הענישה תהיה קשה ביותר ותכלול שלילת רישיון לפרק זמן של 9 חודשים וצורך לעבור תיאוריה, טסט ועריכת בדיקה רפואית כדי שרישיון הנהיגה יחזור לתוקף.
כפי שניתן להבין, שיטת הנקודות באה לקראת נהגים שצברו עבירה או שתיים בשנתיים ולאחר מכן ידעו לשמור על חוקי התנועה, ואילו עבריינים מועדים יקבלו ענישה חמורה.
מה ההבדל בין נהג ותיק לנהג חדש?
מבחינה טכנית אין הבדל בין נהגים רגילים או חדשים (עד 24 וכדומה). ההבדל היחיד שניתן לציין בנוגע לחוקי הנקודות, הוא שצבירת נקודות מעטות יחסית אצל נהגים חדשים מובילה לקורס נהיגה מונעת ואם הם רוצים להימנע מכך, כדאי שיקפידו יותר על חוקי התנועה ונהיגה בטוחה.
לסיכום, הערה חשובה לכל החכמולוגים – נהיגה בזמן שלילת רישיון מובילה לבית המשפט עם אפשרות מאסר של עד 3 שנים. אם אתם נאלצים להיות בשלילת רישיון אל תנסו לעבור על החוק ולקבל ענישה חמורה ברמה אחרת לחלוטין.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה אשר מעניק ייעוץ וליווי משפטי לחשודים ונאשמים בעבירות תעבורה רבות החל מנהיגה בשכרות ועד עבירות מהירות, שימוש בטלפון בזמן נהיגה וכדומה.