החובות הולכים ונערמים עד שאינכם יכולים עוד לעמוד בהם. הבנק, חברת האשראי ונושים נוספים מתחילים לשלוח אליכם מכתבי איום בתביעה ואולי אפילו הוצאה לפועל כבר מעורבת בעניין. הסיטואציה הזאת נפוצה מאוד ויש כמה דרכים להתמודד עם המצב הקיים. אחד מהם הוא הסדר חוב מול כל הנושים הללו. על כך במאמר הבא.
השנה האחרונה איננה קלה מבחינה פיננסית עבור ישראלים רבים. הריבית עולה בצורה חדה ואיתה גם מדד המחירים לצרכן, תשלומי המשכנתא והלוואות קיימות. אל אלו מצטרפים עליות חדות בתעריפי המים, החשמל והארנונה ומשפחות רבות נקלעות לסחרור פיננסי שמביא לקריסה כלכלית של ממש.
הנושים מתחילים באיומים שהולכים ומתרבים וקיים קושי משמעותי לשלם עבור מצרכי יסוד או הוצאות שוטפות. כאן חייבים לקבל החלטה מה עושים עם המצב הקיים ויש כמה אפשרויות שעומדות עבור כל מי שנקלע למצב הזה. אחת האפשרויות הללו היא הסדר חוב והיא האופציה הטובה ביותר בחלק גדול מהמקרים הן עבור החייב והן עבור הנושים שלו.
מהו הסדר חוב?
הסדר חוב הוא הליך שמתנהל בין החייב לנושה\ים שלו באמצעות עורכי דין משני הצדדים. בשלב בו מתנהל הסדר חוב לא מעורבים בית המשפט או הוצאה לפועל ומקובל שלאורך התהליך יש הקפאת הליכים כוללת של הנושים כלפי החייב.
רובנו מכירים את המושג של הסדר חוב בכינוי של "תספורת" שנהוגה עם טייקונים שונים. סביר להניח שהחובות שלהם הרבה יותר גדולים משל החייב הממוצע אבל העיקרון זהה. ההסדר כולל מחיקה של חלק מסכום החוב הקיים ופריסה של שאר החוב לתשלומים שהחייב יכול לעמוד בהם.
התהליך עצמו די פשוט. יש לפנות לשירותי עורך דין פשיטת רגל / הוצאה לפועל שמתמחה בהסדרים מסוג זה. הוא ינתח את מצבכם וכדאי להיות כן וגלוי איתו תחת חסיון של עורך דין לקוח. רק כאשר כל הקלפים על השולחן אפשר להבין מה המצב לאמיתו של דבר, מול מה ניצבים ומה הפתרונות האפשריים.
כאשר הכל מובן אפשר לפנות לנושים במכתב של עורך הדין שלכם ולהציע להם הסדר חוב. בהנחה שהם מוכנים לשבת לדון בעניין כבר יש אור ירוק למהלך ואפשר לנסות ולהגיע להבנות שטובים לכל הצדדים. חשוב להבין שהסדר חוב בחלק גדול מהמקרים טוב גם לנושים. האפשרות השנייה שלהם היא לוותר על כל החוב, לגשת לבית המשפט ולהתחיל הליך ארוך, מתיש ויקר של תביעות ולקוות שהחייב לא יכריז על עצמו פושט רגל ואז ההסדר מולם יהיה אף גרוע יותר מהסדר חוב בהסכמה.
מתי כדאי ליזום הסדר חוב?
בדרך כלל מי שמגיעים לעורך דין אשר מתמחה בחובות, חדלות פירעון ושיקום כלכלי כבר מצויים בהליך מול הוצאה לפועל או אפילו עיקולים שונים שיש נגדם. כדאי להקדים תרופה למכה ולפנות לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין פשיטת רגל לפני שמגיעים לשלב הזה, אבל כשכבר יש מכתבי איום מולכם ואין לכם פתרונות פיננסיים לשלם אותם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עמון סתו – עורך דין פשיטת רגל אשר מעניק ליווי וייעוץ משפטי לחייבים בפריסה ארצית.