תאונת עבודה שנגרמת בגלל רשלנות של המעסיק מזכה את העובד הנפגע להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק בגין הנזק שנגרם לו. חשוב להבין שלמעסיק יש אחריות על העובדים שלו, עם תנאים ותקנות שונות לפי סוג ומקום העבודה ואם לא הקפיד עליהם, הוא חשוף לתביעה.
עובדים רבים לא יודעים שלמעסיק שלהם יש אחריות עליהם. האחריות הזאת מוגדרת כחובת זהירות של המעסיק כלפי העובדים שלו. אם חובת הזהירות הופרה, עובד שנפגע בתאונת עבודה יכול להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק.
חובת הזהירות של המעסיק כלפי העובדים שלו מעוגנים בחוקים ותקנות רבות שנכתבו לאורך השנים ומותאמים לסוגים שונים של מקומות עבודה או עבודות מכוח פקודת הבטיחות בעבודה.
על המעסיק לנקוט אמצעים סבירים להגנה על עובדיו מסיכונים במקום העבודה או בתהליך העבודה. הסיכונים הללו יכולים להיות רגילים, בלתי רגילים או מיותרים. האחריות שלו היא אישית ולכן חשוב שיהיה מודע לכך וידאג להגן על העובדים שלו.
מה אמור לנקוט מעסיק כדי להגן על העובדים שלו?
יש כמה פעולות שעל המעסיק לנקוט לצורך הגנה על עובדים מסיכונים שונים:
- אזהרה – יש להזהיר את העובדים מסכנות אפשריות בסביבת העבודה
- מענה בטיחותי – אמצעים ואביזרים למניעת מקרים של פגיעה בעבודה
- סילוק גורמים – כאלו היכולים להוות סכנה לעובד בסביבת העבודה
- ציוד מגן – אספקה של ציוד מגן תקני, תקין ומתאים לסביבת העבודה
- בדיקה – עליו לוודא שהעובדים אכן משתמשים בציוד ומודעים לכל הסיכונים
- הדרכה – על המעסיק להעביר הדרכות של בטיחות בעבודה לעובדים שלו
- פיקוח – המעסיק חייב לפקח או למנות מפקח שיוודא שהעובדים מקפידים על בטיחות
מעסיק שרוצה להימנע מתביעות מיותרות חייב להקפיד על כל אלו ולדאוג לבטיחות העובדים שלו.
את מי תובעים במקרה של תאונת עבודה?
במקרה שנפגעים בתאונת עבודה השלב הראשון הוא הגשת תביעה נגד ביטוח לאומי. התהליך מול המוסד הזה לא פשוט ויש לצרף עדויות, הוכחות ומסמכים רפואיים שיתמכו בטענות התביעה שלכם. בשל כך מומלץ מאוד לשכור עורך דין תאונות עבודה לייצוג שלכם לאורך כל התהליך.
לאחר מכן ניתן לתבוע את המעסיק או חברת הביטוח שלו, אך יש לקחת בחשבון שגם אם ייפסק שעל המעסיק לשלם לכם פיצויים, הסכום יקוזז מהסכום שתקבלו מביטוח לאומי, כלומר אין כפל פיצויים על תאונת עבודה. גם כאן כדאי להתייעץ עם עורך דין נזיקין לפני כל מהלך של תביעה לפיצויים.
איך תגדילו את סכום הפיצויים שתקבלו?
כדי לקבל פיצויים שמגיעים לכם ומבלי להפסיד מהסכום הכולל, עליכם להתנהל נכון מהרגע הראשון שלאחר תאונת העבודה.
יש לאסוף עדויות של נוכחים באירוע, לתעד את זירת התאונה ו/או הגורמים לה (כתם שמן, מעקה שבור וכו') וכמובן להתפנות לקבלת טיפול רפואי או אפילו בדיקה ראשונית בבית חולים. חשוב לאסוף את כל המסמכים הללו, כולל הפניות לטיפולים, הדמיות, קבלת תרופות או עזרים רפואיים כלשהם וכדומה.
את כל המסמכים הללו יש להגיש לעורך הדין שלכם כדי שזה יעשה סדר בדברים ויוכל לבנות עבורכם תיק תביעה עם הוכחות לכך שעברתם תאונת עבודה ושהפגיעה בכם היא גדולה עם נזק ממשי. יש לקחת בחשבון שאולי תיאלצו לעמוד בפני וועדה רפואית של ביטוח לאומי והתהליך כולו איננו עניין של יום או יומיים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזקי גוף בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי לנפגעים. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בחיפה או עורך דין נזיקין בקריות לצורך מימוש זכויות מול חברות הביטוח, הפנסיה והמוסד לביטוח לאומי – המשרד הוא הכתובת!