כיצד שומרים על היגיינת הפה בצורה הטובה ביותר? איזו מברשת שיניים לרכוש? כמה פעמים ביום לצחצח שיניים? איך לצחצח שיניים נכון ומתי פונים לשיננית? על כל השאלות הללו יש לנו מענה עבורך במאמר הבא.
מדוע חשוב להקפיד על היגיינת הפה?
דלקות חניכיים וכאבי שיניים המצריכים טיפול הם מנת חלקם של מרבית בני האדם בשלב כזה או אחר בחייהם. הפה שלנו הוא מקום ברמת שימוש גבוהה (דיבור, שתיה, אכילה) וגם צחצוח שיניים יומיומי לא תמיד יבטיח שהוא יישמר ממחלות או דלקות שונות.
במידה ואתם מרגישים כאבי שיניים, מבחינים בדלקת מתפתחת או בנפיחות בחלל הפה, רצוי מאוד לפנות אל מרפאת שיניים בקרבת מקום המגורים ולבקר אצל רופא שיניים. טיפולי שיניים לילדים ומבוגרים אשר נעשים בזמן יכולים למנוע התפתחות של בעיות שיניים מורכבות, כואבות ויקרות בעתיד.
אתם בטח שואלים כעת מדוע שזה יקרה לכם, אם אתם מצחצחים את השיניים כל יום ומקפידים על ניקיון של חלל הפה "כפי שהורגלתם מילדות". זו שאלה טובה, והתשובה היא שלא כולם מצחצחים נכון או שומרים על חלל הפה שלהם בצורה הכי טובה עבורם. זו הסיבה שכמעט ואין מי שלא מבקר אחת לכמה שנים אצל רופא שיניים בחיפה, יבנה, תל אביב או כל מקום אחר.
כיצד לשמור על היגיינת הפה?
שמירה על היגיינת הפה מבוססת על שלושה שלבים שיש לבצע יחדיו ולהקפיד עליהם כראוי.
- בחירת מברשת שיניים מתאימה עבורך – לא כל מברשת שיניים תתאים לך. יש לבחור מברשת בגודל הנכון לחלל הפה וברמת "קושי" שבריאה עבורך. מברשת נוקשה או גדולה מדי שמשולבת עם צחצוח שיניים אגרסיבי מדי, עלולה לגרום לנזק ולפתח דלקת חניכיים או להחמיר אחת שמתפתחת כבר ואף לגרום לנסיגת חניכיים. אם אתם שמים לב ששערות מברשת השיניים מפוזרות מדי או עקומות בצורה מוגזמת כעבור שבועות בודדים של צחצוח אז תדעו שאתם מצחצחים חזק מדי ו/או שהמברשת איננה מתאימה עבורכם ויש להחליף אותה. בכל מצב מומלץ על החלפת מברשת שיניים אחת לשלושה חודשים בערך.
- צחצוח נכון ויעיל של שיניים וחניכיים – אף אחד לא מלמד אותנו ביסודיות על צחצוח נכון של השניים ואנחנו מתנסים בכך ומפתחים הרגלי צחצוח עצמאית כמעט לחלוטין במהלך החיים. במקרים רבים מדובר על צחצוח לא נכון. יש להקפיד על צחצוח של חלל הפה בחלוקה ל 4 אזורים שונים והקפדה על זווית של 45 מעלות בצחצוח. המטרה היא צחצוח של השיניים והחניכיים יחדיו ולא לפספס אזורים או חלק משטח הצחצוח. גם במקרה של כאבים קלים או דימום קל במקרים קיצוניים יותר, יש להקפיד על צחצוח ולמנוע התפתחות של חיידקים ודלקת במקום עכב הזנחה בשל אי הנוחות. מצבים כאלו יכולים להתגלגל הלאה ולהוביל צורך של טיפולי שיקום הפה בעתיד.
- שימוש בעזרים נוספים – צחצוח השיניים לא תמיד מספק את המענה להיגיינת הפה שלכם. מומלץ מאוד לעשות שימוש בחוט דנטאלי או קיסמים דנטליים כדי לנקות עמוק ויסודי יותר בין השיניים ולהבטיח שלא נותר פירור אחד בפה שלכם. עזרים אלו הם השלמה לצחצוח שיניים שיש לבצע לפחות פעמיים ביום, בוקר וערב.
לסיום נוסיף שרצוי מאוד לערוך גם טיפולים משלימים של ניקיון חלל הפה והשיניים אצל שיננית על פי צורך, כאשר במרבית המקרים מדובר על ביקור של פעם או פעמיים בשנה.
המאמר בשיתוף עם ד"ר זכי ריינר – רופא שיניים בקריות אשר מעניק מגוון רחב של טיפולי שיניים לילדים ומבוגרים במרפאת ריינרס קליניק אשר פועלת כבר יותר מ – 60 שנה כאשר היא עוברת מדור לדור.