חלוקת רכוש היא סוגיה מרכזית בכל הסכם גירושין. יש לעתים הסכמה משותפת בכל הקשור לחלוקת רכוש בגירושין אך במקרים רבים מתחולל מאבק של ממש על רכוש כזה או אחר שכל צד טוען שמגיע לו. לעתים הדבר יורד לרזולוציות של רכוש עם ערך נמוך ביותר אך סנטימנטלי לאחד הצדדים. על חלוקת רכוש בגירושין, מתי החלוקה איננה שוויונית וכיצד להתנהל נכון – במאמר שלפניך.
במהלך השנים צוברים בני זוג רכוש משותף רב – דירת מגורים, חסכונות, קופות גמל, אופציות בעבודה, מתנות כספיות, ירושות ועוד. החלוקה של כל אלו הופכת מורכבת ובעייתית כאשר בני הזוג מחליטים להתגרש. נכון, לעתים מדובר על גירושין בהסכמה ועם רצון של שני בני הזוג לסיים את התהליך כמה שיותר מהר ומבלי להתעכב על כל דבר קטן, אך לעתים מדובר ביחסים טעונים יותר, עם רגשות שליליים או כאשר יש רכוש רב לחלק בין הצדדים. במקרה שכזה מתנהלים על פי חוק יחסי ממון שנחקק ב 1973 ונוגע לכל מי שנישאו החל משנת 1974 והלאה.
מהו חוק יחסי ממון?
חוק יחסי ממון מתבסס על חלוקה שוויונית בין בני זוג שמתגרשים. כלומר, כל הרכוש, ההון והנכסים שברשותם יתחלקו שווה בשווה בין הצדדים (בהנחה שאין הסכם ממון לפני נישואין). יחד עם זאת יש החרגות וייתכן שהחלוקה לא תהיה שוויונית.
ההחרגות הללו נועדות למקרים של חלוקת רכוש בגירושין בהם לאחד מבני הזוג יש רכוש שצבר לפני הנישואין או שקיבל כמתנה או בירושה. כמו כן במקרים בהם יש פיצויים שמקבל או קיבל אחד מהם עכב פציעה או מחלה, מדובר בהחרגה גם כן. על כל אלו יש סעיף הקובע שבית המשפט לענייני משפחה רשאי להכריע גם על חלוקה לא שוויונית במקרים של נסיבות מיוחדות מבלי לפרט נסיבות שכאלו והן די נדירות ביחס למצבים האחרים שתיארנו זה עתה.
האם יש סיבות מיוחדות נוספות לחלוקה לא שוויונית?
מעבר למצבים אותם תיארנו יש מצבים נוספים שבית המשפט לענייני משפחה לוקח בחשבון במקרה של חלוקת רכוש בגירושין. לעתים, אם אחד הצדדים המעורבים הפסיד כספים או רכוש בהימורים, יכול בית המשפט להפחית הפסדים אלו מחלקו ברכוש המשותף. כמו כן במקרה וצד אחד אמור לקבל הכנסות גבוהות יותר מהשני בעת יציאה לפנסיה, כספים שמגיעים לו על כך שהשקיע יותר בעבודה על חשבון הצד השני שהשקיע יותר באחזקת הבית, ייתכן ותהיה הטיה של חלוקת הרכוש ע"י בית המשפט.
אפשרות נוספת שנפוצה יותר בבית הדין הרבני היא חלוקת רכוש לא שוויונית כאשר צד אחד מואשם בבגידה (עם הוכחות לכך). במקרה שכזה יפחית בית הדין את חלקו ברכוש שיחולק כיוון שכביכול כפה על הצד השני הוצאות מיותרות של הקמת בית חדש וכדומה.
לסיכום, ההמלצה שלנו היא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מוסמך במקרה ואתם חושבים על גירושין או שמרגישים שהצד השני בוחר לעשות זאת. רק יעוץ משפטי מקצועי יאפשר לכם לדעת את מצבכם המשוער לפי הרכוש, הנכסים והמצב הכלכלי שלכם ושל בן או בת הזוג שלכם.
המאמר באדיבות פייטלוביץ – ברוך, משרד עורכי דין גירושין בחיפה אשר מעניק שירותים משפטיים ללקוחות בצפון הארץ (חיפה, קריות, עכו, נהריה והסביבה הקרובה).