הסכם זיכרון דברים הוא מסמך מקובל ונפוץ בעת קניית דירה, אך לא רבים מודעים לכך שהוא מסמך משפטי מחייב לכל דבר ועניין ולכן חשוב לנסח אותו נכון או כלל לא לערוך אותו לפני רכישת הדירה. חובה לקבל יעוץ של עורך דין מקרקעין בטרם חותמים על מסמך שכזה ומבינים את הסיכונים וההשלכות שיש לו על העסקה בפועל.
עריכת הסכם זיכרון דברים היא דבר מקובל מאוד בשוק הנדל"ן בישראל. מדובר על מסמך שנועד ליצור התחייבות של שני הצדדים המעורבים לפני שיושבים בצורה מסודרת יותר על חוזה מלא. בדרך זאת מבטיח הרוכש את הקניה ואילו המוכר מבטיח את המכירה. רבים חושבים שמדובר במסמך "טיוטה" כלשהו אך לא כך הדבר ומדובר על מסמך משפטי מחייב. כאן גם הסכנה הגדולה של חתימה על זיכרון דברים בצורה לא נכונה או חכמה, דבר שעלול לסבך אתכם בעתיד.
מדוע לא כדאי לחתום על זיכרון דברים לקניית דירה?
ראשית כל נסייג ונציין שיש לקבל יעוץ של עורך דין מקרקעין לפני חתימה על כל מסמך משפטי בעולם הנדל"ן. אם יש עורך דין שמלווה אתכם וממליץ לערוך את המסמך בטרם חותמים על הסכם רכישה מלא ומקיף יותר, אז אתם מוזמנים לעשות זאת. אנו יותר מזהירים את מי שאינם שוכרים שירותי עורך דין קניית דירה לפני חתימה על זיכרון דברים.
יש שתי סיבות עיקריות להיזהר מעריכת חוזה זיכרון דברים:
- חתימה מוקדמת מדי – כאשר חותמים על זיכרון דברים מתחייבים לעסקה עוד לפני שעורכים בדיקות מקיפות ויסודיות לגבי הנכס, הסביבה, מסמכים רלוונטיים וכן הלאה. כל אלו דורשים בדיקות מעמיקות ולעתים חותמים מוקדם מדי ואז מתגלים עניינים שיפגעו בעסקת המכר.
- החוזה מחייב – חתימה על זיכרון דברים שכולל את פרטי שני הצדדים, פירוט תאריכים של תשלומים או קבלת מפתח וכן הלאה, מדובר על מסמך משפטי לכל דבר ועניין ולכן אי עמידה במה שנכתב בו וחתמתם עליו, עלול להיחשב כהפרת חוזה וביטול חוזה קניית דירה. מצב שכזה עלול להוביל לתביעות משפטיות של הצד השני ולעלות לכם ביוקר.
מה האלטרנטיבות לחתימה על זיכרון דברים?
האלטרנטיבה הראשונה היא לחתום רק לאחר יעוץ של עורך דין מקרקעין או קבלת אישור שלו לזיכרון הדברים שערכתם וטרם חתמתם עליו. לאחר האישור שלו תוכלו לחתום על המסמך.
אפשרות אחרת היא להתנות את עריכת זיכרון דברים בכך שייכנס לתוקף רק לאחר חתימת שני הצדדים על חוזה מכר דירה שעורכי הדין שלהם ניסחו יחדיו והגיעו להסכמות לגביו. כמו כן אם יש צורך להפקיד סכום כסף כלשהו "על החשבון" עד לעריכת החוזה המלא, הסכום לא יועבר מהקונה למוכר אלא יופקד בנאמנות אצל עורך הדין.
לסיום נציין שתמיד עסקאות מכר מקרקעין עלולות להיתקל בקשיים או אי הסכמות ולכן חשוב לדעת כל מה שרלוונטי לגבי הנכס מראש, לוודא שאכן הקנייה והמכירה הוגנים כלפי שני הצדדים והכל בליווי של עורך דין מקרקעין שיכול להגן עליכם בתהליך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורך דין חן טיגר, עורך דין מקרקעין בחיפה, אשר מעניק שירות משפטי בעת ביצוע עסקאות מכר מקרקעין. לעוד עורכי דין מומלצים בקריות, ניתן להכנס אל האנציקלופדיה המשפטית אשר מכילה אינספור עורכי דין מומלצים בפריסה ארצית.